katedrala zagreb

Betlehemsko svjetlo u nedjelju je tradicionalno stiglo u Zagrebačku katedralu, u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske i pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, uz poruku širenja mira među ljudima.

Donošenje Betlehemskog svjetla mira već 29. godinu organizirao je Savez izviđača Hrvatske čiji su predstavnici ranije u nedjelju na graničnom prijelazu Bregana svjetlo preuzeli od slovenskih skauta.

Pokrovitelj tog događaja i ove je godine bio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji je zajedno s izviđačima sudjelovao u ceremoniji predaje svjetla ispred Katedrale.

Jandroković je rekao novinarima da Betlehemsko svjetlo simbolizira povezanost među ljudima i narodima, simbolizira mir i radost Došašća. "Tako da s tom sviješću šaljem i poruku svima da budemo bolji ljudi, da poštujemo jedni druge, da se radujemo i preispitujemo svoje odluke kako bismo postali još bolji ljudi", poručio je.

Betlehemsko svjetlo mira prihvaćeno je kao simbol mira svugdje u svijetu, a prema tradiciji svjetlo u Spilji Isusova rođenja u Betlehemu na prvu nedjelju Došašća pali predstavnik austrijskih izvođača i potom ga donosi u Austriju.

Austrijski izviđači su u subotu fenjere sa svjetlom nakon mise u Salzburgu ponijeli prema susjednim zemljama gdje su ga na granici preuzeli izviđači iz tih zemalja koji ga potom dalje prenose izviđačima njima susjednih zemalja, ali i gradove, ustanove i vjerske institucije i domove.

Paljenje i podjela Betlehemskog svjetla mira podsjeća da ljudi dobre volje jedni drugima žele mir i dobro te da je zadatak svih nas da širimo mir među ljudima, poručili su predstavnici Saveza izviđača koji je i ove godine pripremio aplikaciju koja će prikazivati mjesta u koja su izviđači donijeli svjetlo dok će primatelji uz lokaciju moći upisati svoje poruke mira.

Zbog pandemije koronavirusa i zatvorene katedrale donošenje svjetla održano je na platou ispred Katedrale, a potom ga je član Saveza izviđača Hrvatske Nikola Kovačević, uz sudjelovanje predsjednika Sabora predao rektoru katedrale mons. Josipu Kuhtiću.

Foto: info zagreb


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno