hren

USMRĆEN PRIJE KONAČNE PRESUDE
Oružani napad te ubojstvo banjalučkog poduzetnika Slaviše Krunića, prošlih je dana punilo stupce crnih kronika u zemljama bivše države. U tom oružanom napadu poginuo je i jedan od napadača na Krunića, 45-godišnji Željko Kovačević, hrvatskoj i kaštelanskoj javnosti poznat kao osoba koja je u srpnju 2009. godine, u društvu s još jednom nepoznatom osobom, teško ranio Milana Hrgu, vlasnika mjenjačnice u Kaštel Gomilici i pri tome opljačkao 440 tisuća kuna.

- Tog jutra sam, kao i mnogo puta do tada trebao odvesti suprugu do naše mjenjačnice, noseći torbu s novcem kada su pred nas iskočila dvojica razbojnika. U naguravanju koje je uslijedilo jedan od njih uspio je oteti torbu i dao se u bijeg, a nastojale su ga spriječiti moje supruga i majka koje su pri tom ozlijeđene, dok sam se ja i dalje borio s onim drugim. Ne znam odakle sam crpio snagu, vjerojatno iz onog ljudskog nagona za opstankom, jer sam tek nekoliko mjeseci prije toga imao tešku operaciju srca. Uvidjevši da sa mnom neće lako izaći na kraj, razbojnik je uz nekoliko puta ponovljenu rečenicu: „ubit ću te“, uperio pištolj u mene i pucao. Tek tada je uspio pobjeći, a meni je trebalo neko vrijeme da shvatim kako sam ranjen u desnu stranu prsišta. Vozilom hitne pomoći prebačen sam u bolnicu gdje mi je pružena pomoć – ispričao je tada za Portal teško ranjeni Milan Hrga.

Iako s metkom u prsima i u borbi za život, Hrga je dobro zapamtio napadača te u policijskoj istrazi prepoznao ga na fotografijama, kao i kasnije na službenom prepoznavanju, kada je Kovačević bio uhićen u Banja Luci.
Kovačević, poznat u krimi miljeu pod nadimkom Kova, bio je uhićen na osnovu međunarodne tjeralice, no kao BIH državljanin bio je pušten te nije mogao biti izručen Hrvatskoj jer u to vrijeme Hrvatska nije imala potpisan Sporazuma o međusobnom izručenju između Hrvatske i Republike Srpske.

Postupak protiv Kovačevića, za pljačku i teško ranjavanje Milana Hrge vodilo se u njegovoj odsutnosti, pred Županijskim sudom u Splitu, a između ostalog u raspravi je utvrđeno da je sa još nekolicinom nepoznatih osoba boravio u jednom od kaštelanskih hotela u vrijeme nemilog događaja. No, tko je bila druga osoba koja je sudjelovala u napadu na Hrgu, nikada nije službeno utvrđeno.
Kovačević je tako u odsutnosti, na Županijskom sudu u Splitu osuđen za pokušaj teškog ubojstva i razbojstvo na ukupno 14 godina zatvora.

Nakon te presude podnijeto je nekoliko žalbi i cijeli spis je poslan na Vrhovni sud u Zagrebu, gdje ni do danas pravno nije rješen, a cijeli postupak sada je okončan smrću Željka Kovačevića, koji je izgubio život pri likvidaciji jednog od najuspješnijih banjalučkih poduzetnika.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij