hren

VEĆINU PROMETNIH PROUZROČE MLAĐI VOZAČI
Samo u posljednjih tjedan dana u Splitsko-dalmatinskoj županiji  dogodile su se četiri teške prometne nesreće u kojima su život izgubile tri osobe. Smrtno je stradao suvozač, 18-godišnji mladić, potom pješakinja 68-godišnja žena koja je naknadno preminula u bolnici te je 20-godišnji vozač uslijed dobivenih ozljeda preminuo na mjestu nesreće.

Crna je to statistika, Splitske policije koja je u svom izvješću istaknula samo najteže prometne nesreće posljednjih dana, dok je od početka godine do danas na prometnicama život izgubilo deset osoba.

- Grubo kršenje propisa o ograničenju brzine kretanja uz alkohol, nekorištenje sigurnosnih elemenata kao što je pojas na svim sjedalima i zaštitna kaciga na motociklima uz pojavu distrakcija u cestovnom prometu odvlačenje pažnje od prometne situacije kao što su korištenje mobitela vozača ili pješaka za posljedicu imaju najteža stradavanja u cestovnom prometu – ističu iz Policije.

- Provodimo mjere i radnje nadzora i kontrole prometa na cestama u cilju povećanja razine sigurnosti u prometu na području Splitsko-dalmatinske županije, a to ćemo i nastaviti raditi posebno tijekom vikenda. Sve sudionike u prometu dodatno pozivamo na oprez i poštivanje prometnih propisa,
kako svojim neodgovornim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastiti, ali i život ostalih sudionika u prometu – napominju i posebno apeliraju na sve vozače da ne ugrožavaju najrizičnije skupine u cestovnom prometu, vozače mopeda i motocikla, pješake i vozače bicikli.

Većinu prometnih prouzroče mladi vozači

- Analizirajući nesreće, razvidno je da su ih većinu prouzročili mladi vozači do 24 godine starosti , odnosno mlađe osobe, upravljajući osobnim vozilima ili motociklima, prvenstveno zbog grubog kršenja prometnih propisa. Nadalje je glavni uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom znatno većom brzinom od dopuštene, odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama, prilikom čega su vozači slijetali s kolnika,  nalijetali na objekte koji se nalaze uz kolnik, odnosno prelazili svojim vozilom na suprotnu stranu kolnika i sudarali se s vozilima koja su dolazila iz suprotnog smjera – stoji u izvješću MUP-a RH.

- Kako su u posljednje vrijeme, jedan dio teških nesreća sa smrtnim stradavanjem, skrivile mlade osobe odnosno mladi vozači, poseban apel uputili bismo roditeljima, ali i drugim odraslim osobama, da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom prije položenog vozačkog ispita. Također, da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je osoba konzumirala alkoholna pića odnosno da pronađu alternativno rješenje, uslugu prijevoza, taxi, prenoćište i slično – apeliraju iz Policije.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij