hren

„TRAGOVI - TRACES“ NA IZLOŽBI NA KRKU
Žiri Kreativnog Krka izabrao je umjetnički rad, pod nazivom „Tragovi - Traces“, Nine Kamenjarin iz Kaštel Kambelovca i uvrstio ga na izložbu koja je u petak otvorena u galeriji „Decumanus“ na Krku u sklopu kulturne manifestacije „Kreativni Krk“. Izložba će biti otvorena do 15. svibnja.

Umjetnici, čiji su radovi izabrani za ovu  izložbu, prethodno su se prijavili na međunarodni natječaj „Ja sam“ u sklopu Prvomajskog inkubatora 2018., na koji je pristiglo više od osam stotina radova iz pedeset zemalja svijeta. Sa svih strana globusa, od Južnoafričke Republike, preko Irana, Indije, do Kolumbije, Hong Konga, Norveške, Japana, Finske, Egipta javljali su se autori iz raznih područja umjetnosti i književnosti. Među njima, svoje mjesto je zauzela i mlada umjetnica Nina Kamenjarin, a svoj osvrt na njen rad, perfomativni video, 2014., pod nazivom „Tragovi – Traces“,dala je i kustosica Petra Dajak.

- Rad autorice Nine Kamenjarin može se shvatiti kao neka vrsta osvrta na socijalnu konstrukciju, ali to nikako nije tipično skulpturalno djelo. Mlada umjetnica eksperimentira filmskim medijem, te stvara performativni video uradak pod nazivom „Tragovi“. Riječ je o radu koji u svega jednu minutu na više načina uspješno prikazuje kako naše društvo funkcionira - kazala je Dajak.

- Zanimljivost ovog rada je upravo u tome što je to zapravo interakcija između umjetnice i njenih suradnika zbog čega odiše spontanošću i dobiva humorističnu notu. Njihov jedini zadatak bio je shvatiti autoričino lice kao slikarsko platno na kojem mogu prikazati što god oni žele, bilo kakve znakove, simbole ili natpise koji su im važni u životu - rekla je Dajak i dodala da je za razliku od svojih suradnika, autoričina egzistencijalna sloboda svedena na minimum.

- Na prvi pogled rad ima negativne konotacije, jer poštivanje nečijeg dostojanstva najčešće pada u drugi plan dobivanjem moći manipulacije i izrabljivanja. Bez obzira koliko puta ponovili performans, suradnici se uvijek vraćaju na motive koji uključuju razne stereotipe, rodnu određenost pa čak i izrugivanje - ističe Dajak i dodaje da se sam naziv rada „Tragovi“ može protumačiti kroz crteže koje oni ostavljaju na autoričinom licu. Tragovi koje drugi ostavljaju na nama mijenjaju način na koji vidimo sebe, a skulptura koju oblikujemo zapravo smo mi sami.

- Dobivši određenu slobodu ljudi moraju odlučiti što će učiniti s njom. Na taj način ova video instalacija postaje neka vrsta socijalnog eksperimenta jer propituje utjecaj društva na pojedinca, a također postavlja pitanje do kojih granica idu naše mogućnosti i sposobnosti da druge ljude oko sebe promatramo kroz prizmu egzistencijalizma i osobne slobode izbora – zaključila je Dajak.

Nina Kamenjarin završila je Školu likovnih umjetnosti u  Splitu, smjer kiparstvo. Preddiplomski studij kiparstva završila je na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Matka Mijića. Diplomirala je  na temu "Simbioza skulpture i performansa" pod mentorstvom prof. Vlaste Žanić i prof. Lorena Živkovića Kuljiša, uz teorijsko mentorstvo dr. sc. Blaženke Perice na Umjetničkoj akademiji u Splitu, odsjek kiparstvo.

Sudjelovala je u programu ERASMUS u Njemačkoj na "FH Aachen: Produkt und Design". Osim kiparstvom bavi se performansom, videom i drugim medijskim praksama. Izlagala je u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja uključujući Essl Art Award 2015, Austrija.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij