hren

PERFORMANS SIMBIOZA
Ovogodišnje Trijenale hrvatskog kiparstva održat će se 20. rujna u zagrebačkoj Gliptoteci HAZU, a među brojnim prijavljenim umjetnicima, svojim performansom „Simbioza“ predstavit će se i kaštelanska umjetnica Nina Kamenjarin.

-„Namjera mi je u radu pokušati stvoriti sinergetski kontekst skulpture kao pune plastike, tijela koje "slobodno" stoji u prostoru naspram tijela kako se ono pojavljuje u performansima i pritom propitati koje se bitne sličnosti i razlike očituju među ovim dvjema formama prisustva tijela u prostoru. Skulptura je tijelo (objekt) koje se oblikuje i formira; performans je živo tijelo koje se također oblikuje i formira određenim aktivnostima u prostoru. Skulptura postoji u tri dimenzije: visini, dubini i širini, koje s ovog aspekta označavaju volumen u prostoru. Performans se sa svoje strane manifestira u istim prostornim dimenzijama, ali posjeduje i dimenziju vremena, možemo reći ključnu za komunikaciju s performansom uključujući i slučajeve kada se radi s "negiranjem" vremena. Razmišljajuči o tome koji su moji razlozi da se izražavam performansom, došla sam do zaključka da je za mene performans logičan nastavak na skulpturu kao medij koji sam studirala, upravo zbog mogućnosti da svoje biće (tijelo) predstavim kao medij koji ima sve atribute skulpture ali i onu dodatnu dimenziju vremena (akcije, kretanja)... U skladu s mojim razmišljanjima sasvim je logično povezati skulpturu i performans. Moje tijelo je moj materijal, koristim se njim kao što se koristim glinom; oblikujem ga po osjećaju, izražavam unutarnje motive. Upravo to daje još jednu važnu stavku moje namjere u ovom radu: kroz izvedbu ostvariti osobnu slobodu", kazala je Kamenjarin povodom trijenala.

Nina Kamenjarin (Split, 1991.) završila je Školu likovnih umjetnosti u Splitu, smjer kiparstvo. Preddiplomski studij kiparstva završila je na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Matka Mijića. Diplomirala je 2016. na temu "Simbioza skulpture i performansa" pod mentorstvom prof. Vlaste Žanić i prof. Lorena Živkovića Kuljiša, uz teorijsko mentorstvo dr. sc. Blaženke Perice na Umjetničkoj akademiji u Splitu, odsjek kiparstvo. Sudjelovala je u programu ERASMUS u Njemačkoj na "FH Aachen: Produkt und Design". Osim kiparstvom bavi se performansom, videom i drugim medijskim praksama. Izlagala je u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja uključujući Essl Art Award 2015, Austrija.

U četvrtak 20.rujna u 18 sati u Gliptoteci HAZU otvara se 13. trijenale hrvatskoga kiparstva, a izložba ostaje otvorena do 11. studenoga 2018.
Ovogodišnja izložba prezentira radove 107 autora i samostalnu izložbu dobitnika Velike nagrade prošlog Trijenala Nevena Bilića.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij