KREATIVCI O KREATIVNOJ ULICI
Srijeda u ulici Kaštelanskog crljenka sinoć je u dvorcu Vitturi donijela predstavljanje koncepta organizacije umjetničkih kolonija. Događaj je protekao u razgovoru  kaštelanskih umjetnika i okupljenih, na temu ''Kreativne ulice kaštelanskog crljenka'', ali i mnogim drugim temama koje su se otvarale kroz diskusiju.

U ime inicijatora događaja, klastera ZORA, razgovor je moderirala Marica Tadin , a svoja razmišljanja ponudili su kaštelanski akademski kipari Vene Jerković, Robert Jozić i Mislav Katalinić te akademska slikarica Tea Morić Šitum.

–  Nama je intencija da svaku srijedu na jednu od određenih tema popričamo  s ljudima iz struke, kao i sa zainteresiranim sugrađanima, na koji bi način mogli dovesti ovu ulicu i naš grad u ugodno mjesto za življenje, u prvom redu nama koji ovdje živimo, a onda i gostima koji nam dolaze - rekla je u uvodu Marica Tadin te dodala kako im je  želja potaknuti umjetnike na osmišljanje kolonije  koja bi pomogla u afirmaciji kipara i umjetnika, prvenstveno na području Kaštela, a i šire.  

Vene Jerković je u svom obraćanju rekao kako u Kaštelima djeluje jako puno umjetnika kipara i slikar, a uglavnom su to mladi ljudi koji su nevjerojatno talentirani, al mnogi od njih i iskusni na raznim natječajima te je hvalevrijedna inicijativa da se umjetnike uključi u tu akciju.  

Naglasio je kako organizacija takvog događaja nije jednostavna i uključuje mnogo aspekata te da bi se u gradu trebao oformiti tim stručnjaka iz različitih područja kako bi se donio potpuni plan i ideja šetnice zaživjela.

Tea Morić Šitum uključila se s konstatacijom kako je u organizaciji bilo kakve kolonije prvenstveno bitno odrediti koncept, posložiti infrastrukturu, odrediti voditelje, ugovoriti lokacije te naravno odrediti financijera.

Robert Jozić iznio je prijedlog kako bi se svake godine trebala dati prilika, prostor ,otvorene ruke i potrebno vrijeme jednom umjetniku da izlaže jedan ili dva rada te da se takva praksa nastavi.

–  Ide se od cjeline prema detaljima i trebalo bi vidjeti koji prostori su zahvalni za umjetnička izlaganja te kakva produkcija može biti omogućena – kazao je  Mislav Katalinić

Kroz razgovor o ideji umjetničkog djelovanja, govornici su spomenuli i potrebu za  prostorom za rad i izlaganje umjetnika, a dotaknuli su se tema, okoliša,urbanizma i drugih. Uz pitanja i sugestije, na događaju su sudjelovale i kaštelanska biologinja Ivna Bućan te Sanja Acalija, muzejska savjetnica u Muzeju grada Kaštela.   

– Drago mi je što ste došli, što smo potaknuli barem razgovor ili razmišljanje, nadam se da će se umjetnici u Kaštelima ipak na neki način složiti , naći i nešto pokrenuti kao kreativci, kako bi zajedno svojim radovima mogli utjecati na nas i tako nam omogućiti ugodniji život – kazala je Marica Tadin i time zaključila još jednu, ovog puta umjetničku večer Kreativnog proljeća.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno