hren
 

VRIJEDNA IZLOŽBA SLIKA I SKULPTURA
Iako je u izložbenom prostoru dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću izložen tek manji dio vrijedne Zbirke Dagmar Meneghello, posjetitelji izložbe „Dionizijski ples; jedan slikar - jedan kipar“, koja je u organizaciji Muzeja Grada Kaštela otvorena ovog četvrtka, a imat će je priliku vidjeti svi zainteresirani do 2. kolovoza, donosi pravo bogatstvo radova slikara Borisa Bućana i kipara Petra Dolića.

Osim kustosice izložbe, muzejske savjetnice Mirele Duvnjak, koja je posebno pozdravila i zahvalila vlasnici zbirke Dagmar Meneghello, na otvorenju izložbe govorili su povjesničar umjetnosti Joško Belamarić te povjesničarka umjetnosti Margarita Sveštarov Šimat, a pubilka je imala priliku upoznati i jednog od autora, kipara Petra Dolića.

- Naziv izložbe "Dionizijski ples: jedan slikar – jedan kipar" sintagma je koju je "skovala" Dagmar Meneghello, a ona sažima prirodu djela obaju umjetnika i to u onom najjednostavnijem poimanju božanstva Dioniza, u smislu  zanosa i nesputanosti.  Toj atmosferi neposrednosti, ujedno i izvoru umjetničke inspiracije, osim prirodnih zatečenosti otoka, pridonosi raskošna flora na otočkom  imanju  koju obitelj Meneghello obnavlja i njeguje. Veliki broj radova na izložbi  inspiriran je otočkim  motivima,  a mnoga su nastala na Palmižani – navela je u uvodu izložbe kustosica Mirela Duvnjak.

Boris Bućan slikarstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1972, godine. U svom dosadašnjem radu izlagao je na više od sedamdeset samostalnih te više od 160 skupnih izložbi, a dobitnik je cijelog niza vrijednih priznanja u zemlji i inozemstvu.
Publika u Vitturiju u narednim danima može se upoznati s 35 umjetnikovih radova iz nekoliko poglavlja, i to Botanika, Žene rijeke, Otoci Filosi, Palmižana i drugih. Tu su slike Dunav, Žena bere šljive, Mjesečina, Žena i dijete, Ljubavnici, Volga, Bogomoljka i druge.

Petar Dolić na Akademiji likovnih umjetnosti  diplomirao je kiparstvo1999. godine, a poput Bućana, ostvario je više od 70 samostalnih izložbi. U svojoj bogatoj karijeri dobitnik je brojnih nagrada, a neka od njegovih djela nalaze se na javnim prostorima diljem Hrvatske, poput skulptura Spomenik pomorcu u Rijeci, Jabuka u Crnom Lugu,  Oluja 95 u Kninu i drugih.
Velika skulptura, Moćno stablo, Mediteran, Jedrilica, Lijepa tirkizna riba, Paunovi, Morska Venera i Čudesni krajolik tek su neka od Dolićevih djela koja su u narednim danima svoje mjesto našla u dvorcu Vitturi

U sklopu izložbe, o svakom od ove dvojice umjetnika tiskan je opsežan  katalog u zajedničkoj nakladi Muzeja grada Kaštela i Dagmar Meneghello.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij