hren
 

Izložba „Od rijeke do mora“, članice HLU u Bosni i Hercegovini Biljane Sesar te predstavljanje knjiga Tomislava Šovagovića i pjesma klape Štorija donijela je pravu poslasticu za publiku koja se ovog četvrtka okupila u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu, a u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela.

Ovom 14. samostalnom izložbom slikarica Biljana Sesar, Kaštelanima se predstavila s radovima nastalim u razdoblju od 2005. do 2019. godine, podijeljenima u cjeline: “Bunska idila”, “Vilini konjici”, “Apoksiomen” i “Periske”.

Nakon otvaranja izložbe uslijedila je književna večer s Tomislavom Šovagovićem, višestruko nagrađivanim književnikom, teologom, novinarom i urednikom te pranećakom velikog hrvatskog glumca Fabijana Šovagovića koji se Kaštelanima predstavio s bogatim humorističnim repertoarom objavljenih i nagrađenih priča u kojima na šaljiv način progovara o odrastanju u Šibeniku i životu u Slavoniji.

Sa slikaricom Biljanom Sesar i književnikom Tomislavom Šovagovićem o njihovom djetinjstvu, radu, stvaralaštvu i općenito odnosu prema životu, s naglaskom na „šaljivu stranu“ razgovarala je ravnateljica GKK Renata Dobrić, koja je sugovornike navela na prepričavanje do sada neispričanih priča za koje su isti od brojne nazočne publike nagrađeni smijehom i velikim pljeskom.

- Iznimna mi je čast i veliko zadovoljstvo što je upravo u Kaštelima u organizaciji GKK otvorena moja 14. samostalna izložba koja nosi naslov „Od rijeke do mora“. Vjerujem kako će se Kaštelanima svidjeti „moja Buna, vilini konjici, Apoksiomen, a posebno periske, ili kako ih vi nazivate, lošćure. Sva četiri ciklusa slika su različita, ali ujedno čine cjelinu, referirajući se na višeslojnost prirode i bivanja koji se u konačnici spajaju u jedno - istaknula je Biljana Sesar, u čijem se opusu prožimaju ciklusi transformacije tradicije eko-etike i kontakta s prirodom.

- Mogu reći kako mi je ovo prvo predstavljanje knjiga iz dalmatinskog opusa „Ispod skala“ i „Cesta bribirskih knezova“ u Dalmaciji i oduševljen sam i organizacijom i Kaštelanima, kojima se, očito, moj šaljivi osvrt na dalmatinsko-slavonske korijene sviđa. Izvrsna brojna publika, te smijeh i pljesak su sve rekli - istaknuo je Tomislav Šovagović, koji je ovom prilikom predstavio i svoj prvijenac, zbirku priča „Rudnik čvaraka“, te „Latifundiju“ i roman „Mangan“.

Prva Šovagovićeva zbirka kratkih priča „Rudnik čvaraka“ posveta je Slavoniji njegova djetinjstva promatranoj očima dalmatinskoga dječaka, dok su zbirke kratkih priča „Cesta knezova Bribirskih“ i „Ispod skala“ posveta Dalmaciji i rodnom Šibeniku. Zbirka priča „Latifundija“ govori o životu s Fabijanom Šovagovićem, dok se kroz roman „Mangan“ (Naklada Bošković) ponovno provlači Šibenik.

Izložba Biljane Sesar će biti otvorena do 4. listopada.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij