hren

RAZGOVARALI SMO SA PROČELNICOM SANDROM ZOKIĆ
Pandemija uzrokovana virusom Covid-19 rezultirala je djelomičnim ili potpunim zatvaranjem mnogih javnih ustanova te značajno smanjenje aktivnosti u svim sferama javnog i društvenog života. Posebno se to odrazilo na otkazivanje kulturnih događanja kao što su koncerti, izložbe, te brojne kulturne manifestacije kojima prisustvuje veći broj ljudi. Muzeji, festivali, knjižnice i ostali segmenti u kulturi, od globalnih do lokalnih događanja, privremeno su ili trajno obustavili svoje djelovanje, ostavivši iza sebe prazne dvorane, trgove i ostala mjesta kulturno-zabavnog života.

Kaštela su tako ove godine ostala bez svih proljetnih događanja u sklopu Kreativnog proljeća ali i manifestacija poput Praznika cvijeća koji je godinama donosio mirise proljeća u grad, te najdraže fešte svih Kaštelana, Fešte o boba.

Tragom ovih činjenica ali i novih preporuka za javna okupljanja kojima se uz mjere zaštite sada dopušta okupljanje do 300 osoba u zatvorenom prostoru te do 500 na otvorenom, upitali smo kaštelansku pročelnicu za društvene djelatnosti Sandru Zokić, mogu li Kaštelani i njihovi gosti i ove godine očekivati kvalitetan program Kaštelanskog ljeta?

-Rekla bih da mogu očekivati kvalitetan program, ali manjeg opsega. Nastojat ćemo zadržati sadržaje koji su tradicija i po kojima su Kaštela prepoznatljiva. Tražimo još idealno rješenje za pozornice jer imamo gradilište u Kaštel Starome i Kaštel Lukšiću, a i dužni smo se pridržavati epidemioloških mjera, broj ljudi se povećao, ali distanca kao obveza ostaje.

Sredstva sponzora su s obzirom na situaciju smanjena, smanjen je broj događanja, a organizatori se najviše oslanjaju na financijsku potporu Grada. Hoće li Grad kao najveći financijer kulture i zabave uspjeti ove godine financijski i tehnički pokriti zahtjeve organizatora događanja?

-Pokrit ćemo sigurno Večeri dalmatinske pisme, Legendu o Miljenku i Dobrili, Lovestock, Kaštelanske rock večeri te nekoliko koncerata i kazališnih predstava. Naravno i programe naših ustanova, Muzeja grada Kaštela koji je pripremio nekoliko sjajnih izložbi i Gradske knjižnice Kaštela, poput Gledndi i batudi koje Sućurani željno iščekuju. TZ Kaštela je osim Miljenka i Dobrile pripremila i Koncert arija i dueta povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te koncert Boje jazza. Sve te programe ćemo financirati ili sufinancirati i logistički potpomoći.Program je još u nastajanju.

Znamo da su događanja poput Večeri dalmatinske pisme i Lovestock festivala unatoč poteškoćama najavili svoje održavanje s donekle promijenjenim programom. Što će biti sa ovogodišnjim Danima Miljenka i Dobrile?

-Kao što rekoh, program ide, skraćen, doduše s osam dana na tri ili četiri večeri, ali filmske večeri, Dobriline večeri i još neki sadržaji će se održati.

Možete li našim čitateljima kazati koja će se kulturna i zabavna događanja održati ovog ljeta te koliko je primjetan, ako uopće je, pad u brojnosti najavljenih događanja s obzirom na ipak nepovoljnu situaciju za organizatore?

-Pad događanja je značajan, s preko sto na tridesetak događanja. Zbog sigurnosti, odustali smo od dječjeg programa, folklornih sadržaja te pučkih fešta, sajmova, Nostalgije. Puno je sadržaja neizvedivo zbog epidemioloških mjera ili takozvanog novog normalnog.
Ali svakako građani mogu očekivati 30-tak lijepih večeri u razdoblju od početka srpnja do kraja kolovoza. Kao što sam navela, predstave, izložbe, koncerti će se održati i nadam se da ćemo svi uživati u ovom neobičnom kaštelanskom ljetu, ali ipak kulturnom i zabavnom.

Zahvaljujemo na odgovorima koji bude optimizam kako ćemo ipak ovog ljeta moći uživati u bogatstvu kaštelanske tradicije i drugih vidova kulture i zabave.

-Hvala vam na pitanjima, drago mi je da građani s nestrpljenjem očekuju događanja u našem gradu i nadam se da će biti zadovoljni ponuđenim.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij