hren
 

DOGAĐAJ U SKLOPU KAŠTELANSKOG KULTURNOG LJETA
''Europski pogled na balkanske tajne velikog rata'' naziv je predavanja koje je povjesničar dr.sc. Tihomir Rajčić održao ove srijede u dvorani dvorca Vitturi u K.Lukšiću. U predavanju organiziranom u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta, Rajčić je zainteresiranima prenio saznanja i informacije o izbijanju Prvog svjetskog rata kroz prizmu Hrvatskog suverenizma i utjecaju tadašnje Srbije na početak rata.

Rajčić je predavanje započeo kartom Europe na kojoj su označena tri grada London, Pariz i Berlin, aludirajući na ''velike igrače''.

- Europom su tada vladale Francuska i Njemačka koji su tada bili krvni neprijatelji, svi oko njih su na ovaj ili onaj način bili njihovi klijenti. Velika Britanija je bila u Europi ali pokraj Europe, to je kao i danas, kazao je. U nastavku je govorio o formiranju i financiranju srpskih organizacija  ''Narodna odbrana'' i ''Crna ruka'' koje su imale ulogu u Sarajevskom atentatu.  

 - Pročitao sam između 300 i 400 naslova od kojih su 200 vrhunski i u tim pričama postoji priča da je Srbija suodgovorna za Prvi svjetski rat. Ovo večeras je bio pogled prema Europi i Balkanu, kako bi smo locirali sebe. Ako smo u Europi službeno to znači prihvaćanje europskih mjerila i razmišljanje na europski način o Balkanu, što znači drugačije sagledavanje 20. stoljeća i Jugoslavije i sigurno odbacivanje romantičnih pričica o Jugoslavenstvu koje je neka sloboda. Velika Srbija i Jugoslavija su uvijek jako blizu i nadam se da ću u knjizi na kojoj radim uspjet dokazati suodgovornost Kraljevine Srbije za Prvi svjetski rat i makar pomaknut sliku hrvatske javnosti od Balkana prema Europi koja je složenija, ali koja ako se stvari obave kako treba će biti bez nasilja, što je više nego dobro za Hrvatski narod,kazao je te dodao kako izvore za svoja istraživanja crpi iz srpskih dokumenata kao i iz knjiga izdanih u Velikoj Britaniji i Americi.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij