NOVI TURISTIČKI PROIZVOD KROZ KOSTIMIRANI STORYTEELING
Ispred dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću, kao polazne točke, sinoć je interpretirana šetnja  Miljenka i Dobrile, poznatog kaštelanskog ljubavnog para sa tragičnom pričom i to kroz kostimirani storrytelling Dobriline sluškinje Antice. Riječ je o novom turističkom proizvodu koji se nudi u Kaštelima, a koji je osmišljen kroz projekt Dalmacija storytellinga namijenjen turističkim vodičima koji su educirani kao interpretatori baštine  s ciljem kreiranja  kreativnih  interpretacijskih šetnji u turizmu.

Iako je priča o Miljenku i Dobrili već jako poznata, interpretacija njihovog načina života i njihove ljubavi kroz priču jedne sluškinje daje jedan novi, detaljniji i nadasve zanimljiviji pogled na taj ljubavni par i vrijeme u kojem su živjeli. Tako da je po prvi puta svega petnaestak posjetitelja, koliko ih je moglo sudjelovati zbog epidemioloških mjera, slušalo i sudjelovalo u ovoj interpretacijskoj šetnji.

- Ja sam Antica, radim u ovom dvorcu Vitturi kod plemićke obitelji i sluškinja sam njihove kćeri Dobrile. U moru koje vidimo oko nas u moje vrijeme, ljudi nisu uživali ovako kako vi danas uživate u njemu. Žene nisu znale plivati u 17. stoljeću. More je služilo samo za ribolov i plovidbu.  Kupanje i sunčanje im je bila nepoznanica –  kazala je na samom početku Dobrilina sluškinja za čiju ulogu je bila zadužena Nataša Birčić turistički i interpretativni vodič pričajući o ljubavnom paru, ali i povijesti njihova vremena. Kako je kazala, ona je zadužena za priču koja se zove „Kaštelanski dvorci i legende, Priča o Miljenku i Dobrili“  iz lica služavke Antice.

Priča je krenula od dvorca Vitturi, Dobrilinog dvorac. Potom se krenulo u šetnju prema crkvici Gospina Uznesenja koja je u ono vrijeme bila prva crkvica izgrađena u Kaštel Lukšiću, gdje su se Miljenko i Dobrila vjenčali.  Šetnja je dalje krenula prema dvorcu Rušinić koji je bio Miljenkov dvorac i u dvorištu tvog dvorca završila je  interpretativna priča. Također, tom prilikom posjetili su i crkvicu Ivana Krstitelja gdje su dvoje mladih pokopani i gdje je njihova grobna ploča.

- Priču o ljubavnom paru iz perspektive sluškinje je važna kako bi se doživio život pučana u ono vrijeme. Da se posjetiteljima približi priča kako je bilo plemićima, a kako pučanima, odnosno kako je bilo muškarcima, a kako ženama. Te moralne vrijednosti ostale su do dan danas, jer ni jedan dvorac, ni bogatstvo bez ljubavi nemaju smisla – kazala je Birčić.

Ova interpretativna kostimirana šetnja ljubavne priče, ali i povijesti Kaštela još je jedan način brendiranja Kaštela i to kao grad ljubavi, odnosno grad zaljubljenih.

- Želimo brendirati grad Kaštela, ne samo kao grad sunca i mora, jer to definitivno i jesmo, kao grad kulturno-povijesne baštine, grad gastronomije kaštelanskog crljenka posebno, puno radimo na tome, ali dakako da nam je bitno da Kaštela brendiramo i kao grad ljubavi, grad zaljubljenih, grad Miljenka i Dobrile. Ove godine smo pokrenuli storytellinge, odnosno Županija splitsko-dalmatinska je pokrenula ovaj projekt kao jedan veći regionalni projekt i u gradu su se educirale tri gospođe za storytellinge o Kaštelima. Dvije su priče vezane baš za Miljenka i Dobrilu, a jedna priča o Kaštelima općenito. Kroz ovo Kreativno proljeće ćemo implementirati i taj dio turističke ponude u ponudu grada Kaštela – kazala je Nada Maršić direktorica Turističke zajednice Kaštela.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno