Gradska knjižnica Kaštela i Turistička zajednica grada Kaštela ove godinu pokrenuli su projekt Đardin čitanja koji je u utorak održan u đardinu u Kaštel Novom. Tom prilikom učenici iz srednje škole Braća Radić čitali su izbor iz poezije starijih kaštelanskih književnika čije stvaralaštvo GKK na ovaj način želi izvući iz zaborava. Glavna i osnovna ideja kaštelanskog Đardina čitanja jest poticanje čitanja i očuvanje kaštelanske kulturne baštine.

- Đardin čitanja pokrenuli smo u godini čitanja, u godini Marka Marulića i u sklopu Kaštelanskog Kreativnog proljeća. Inače, prilikom otvaranja Praznika cvijeća postavili smo ovdje i malu besplatnu Kućicu knjige, odnosno malu knjižnicu koju možete vidjeti na ulazu. Planiramo postaviti još šest kućica, za sedam Kaštela – kazala je na početku večeri Renata Dobrić ravnateljica GKK, zahvalivši i direktorici Turističke zajednice Nadi Maršić što je prepoznala ove projekte, kako je kazala, da su vrijedni i za Kaštela i za turiste, jer će biti postavljena i mala morska knjižnica sa stranom knjigom.

Đardin čitanja održan je pod naslovom „Čitamo starije kaštelanske pjesnike“ te su učenici Duje Dajčbauer, Ivan Carev, Luka Britvić, Andi Rondi, Laura Lagator i Viliana Klišanin, gimnazijalci SŠ Braća Radić pod vodstvom profesorice Radojke Hrgović, čitali su stihove Mirka Vuletina, Vicka Cvitića Krivića, Janka Vuletina, Antuna Kovačeva, Tomislava Antunovića i Ive Cvitića.

- Sve vas pozdravljam u ime kaštelanskih gimnazijalaca, drago nam je što ste  nas pozvali da sudjelujemo u obilježavanju godine čitanja i nadamo se da će ovakvih suradnji tijekom godine biti još. Osobito nam je zadovoljstvo pokazati da mi djeca 21. stoljeća, društvenih mreža i interneta, kratke pažnje i brzih rješenja, površnih čitanja, kako nama često tepaju, rado čitamo i razumijemo važnost djela naših starih pisaca, pa tako i naših domaćih kaštelanskih – kazao je tijekom večeri Duje Dajčbauer učenik SŠ Braća Radić.

- Ovo je jedna lijepa ideja Gradske knjižnice Kaštela i ravnateljice koju smo naravno odmah podržali u Turističkoj zajednici. Itekako nam je važno da tijekom ljeta imamo barem jedan put tjedno na različitim lokacijama u svih sedam Kaštela, Đardin čitanja u kojem mogu sudjelovati praktički svi – kazala je Nada Maršić direktorica TZ Kaštela.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno