PONEDJELJAK U SKLOPU KREATIVNOG PROLJEĆA KROZ KOSTIMIRANI STORYTELLING
Skupina od petnaestak prijavljenih posjetitelja sinoć je u Kaštel Lukšiću uživala u turističkom obilasku pod vođenjem Nataše Birčić koja je još jednom utjelovila lik Antice, Dobriline služavke, kako bi iz svoje perspektive ispripovjedila priču o nesretnoj ljubavi Miljenka i Dobrile. Kao što smo već pisali, riječ je o kostimiranom storytellingu, novom turističkom proizvodu osmišljenom kroz projekt ''Dalmacija storytelling'' koji za cilj ima oživljenje turističke ponude dalmatinskih gradova kroz nove i zanimljive sadržaje.

Kao i prvoga puta, tura se kretala autentičnim lokacijama uz koje je vezan život protagonista ove ljubavne priče. Polazak je ispred dvorca Vitturi, Dobrilinog doma, šetnja se potom nastavlja do crkvice Gospina Uznesenja u kojoj su se Miljenko i Dobrila vjenčali, a završetak je u dvorcu Rušinić koji je bio Miljenkov dom, a u blizini kojeg  je i crkvica Ivana Krstitelja gdje su dvoje mladih pokopani.

Uz priču o Miljenku i Dobrili i odnosima njihovih obitelji, posjetitelji su mogli saznati i detalje o običajima njihovog vremena, odnosu plemstva i puka te društvenim ulogama tadašnjih žena i muškaraca. Priča kaže kako je Antica Dobrili bila poput majke, a kako nije imala svoje djece i doživljavala ju je svojom kćerkom, bila je dobri duh pomagač u ljubavnoj priči Miljenka i Dobrile. Stoga svoju interpretaciju završava rečenicom: ''Bez ljubavi ni najljepši dvorac ni najveće bogatstvo nemaju smisla.''

- Primjećujem kako je veliki interes bio prvi i drugi put, a kako je i treća tura već popunjena rekla bih da je puno građana zainteresirano čuti i posjetiti nove događaje koje nudimo u Kaštelima - kazala nam je interpretatorica Birčić, nakon aplauza i riječi pohvale koje su joj uputili okupljeni.

Da je ovo događaj za sve generacije potvrdio nam je i prizor dječaka i djevojčice koji su uz pratnju majke pažljivo upijali sadržaj priče i otkrivali lokalitete dvoraca i crkvica Kaštel Lukšića.

- Ovakav sadržaj je nešto što je apsolutno potrebno Kaštelima, uvidjela sam da iako cijeli svoj život živim u Kaštelima mogu naučiti nešto novo. Prekrasan mi je način na koji je ovo prezentirano kao i način na koji je gospođa Birčić u liku Antice pričala u prvom licu. Izvedba mi je djelovala stvarno i uvjerljivo kao i novi detalji koji se na ovakav način otkriju – kazala nam je kaštelanska spisateljica i književnica Nataša Jukić koja je bila među posjetiteljima ovog događaja.

Sljedeća šetnja ''Putevima Miljenka i Dobrile'' uz sluškinju Anticu zakazana je za ponedjeljak 14. lipnja od 19 sati.

 

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno