mala bedalov

Iako su Kaštela ove zime bez službenog adventskog programa, uglavnom zabavnog sadržaja, kulturnih događanja ipak ne nedostaje, prvenstveno zahvaljujući Olimpijadi kulture, koja će tijekom tri mjeseca donijeti nekoliko zanimljivih i kreativnih  programa pojedinaca i udruga.

Nakon što je u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću otvorena izložba Obilje sunca, a u kuli na Glavici u Kaštel Sućurcu izložba portreta udruge KaštelaArt te u Kaštel Kambelovcu održana radionica za učitelje i odgojitelje, ovog ponedjeljka u sklopu Olimpijade kulture otvorena je i specifična izložba maketa starih brodova u radionici Marina Bedalova u Kaštel Gomilici.

Izložba se razlikuje od njegovih dosadašnjih predstavljanja javnosti pa i izložbi drugih autora slične tematike, jer su ovom prigodom makete brodova izložene u svom „prirodnom“ ambijentu, u radionici gdje su nastale. Ili jednostavnije rečeno, njihov autor Marin Bedalov otvorio je vrata svoje radionice svima koji se žele upoznati s izradom maketa brodova, ali i drugih zanimljivih rukotvorina koje izrađuje godinama.

01

- Prva dva broda napravio sam još prije 50 godina i oni imaju posebno mjesto u mojoj kući ili kako često kažem, oni su vlasništvo moje žene.  A sve ostale napravio sam tijekom zadnjih desetak godina, od kada sam u mirovini, Izradio sam ih negdje oko stotinjak, većina ih je ovdje, u mom malom izložbenom prostoru, ali i dio se nalazi i u Splitu, Zagrebu, Rijeci...  Svaki od mojih brodova mi je drag, no posebno mi je srcu prirasla maketa broda Jadran, čiji sam nacrt tražio punih 30 godina. Za svaki od ovih brodova trebalo mi je četiri, pet mjeseci intenzivnog rada jer sve sam radio svojim rukama bez  specijaliziranih strojeva – tek je dio onoga što nam je Bedalov ispričao o nastanku svojih brodova.

A svi koji žele više saznati kako makete brodova nastaju to imaju priliku čuti od ovog vrijednog Kaštelanina tijekom ovog tjedna svaki dan u vremenu od 18 do 19 sati pa ako treba i duže. Radionica se nalazi na adresi Eugena Kumičića1 Kaštel Gomilica, u neposrednoj blizini osnovne škole.

Poziv za posjet ovoj radionici upućen je svima, a posebno mladima, koji bi se željeli okušati u modelarstvu.

- Već imamo najave da će u posjet stići pojedini nastavnici sa svojim učenicima, koji bi željeli naredne praznike provesti i u nekim drugim aktivnostima, a ne samo na internetu i društvenim mrežama.  Posjet ovoj radionici zasigurno će, kada vide kako nastaje jedan ovakav brod,  pojedincima biti izazov da krenu u izradu nečega svojim rukama – kazala je jedna od organizatorica Olimpijade kulture Marica Tadin i pozvala sve da dio svog vremena odvoje i upoznaju se sa svime što nastaje u veseloj radionici, s daškom prošlosti, Marina Bedalova.

Foto: I. Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada