hren

VAĐENJE KORJENA ZUBA
Vađenje korijena zuba jedan je od čestih, ali i najstrašnijih stomatoloških zahvata na licu, tj. na čeljusti.

Vađenje se izvodi najčešće kada je karijes već uništio veliki dio zuba i ne može se ni korijen iskoristiti, iz ortodontskih razloga (manjak mjesta u ustima), veliko oštećenje krune zuba, fraktura korijena zuba, zubi s paradentozom (klimavi zubi), velika upala koja je zahvatila i korijen zuba, umnjaci koji mogu stvoriti dodatne probleme te zubi koji su lomljiv te se vadi dio po dio.

Vađenje korijena zuba nastupa nakon vađenja samog zuba te se može obaviti na dva načina: klasični ili kirurški. Klasični podrazumijeva korištenje kliješta i poluga za vađenje zuba. Međutim, nekada nije moguće samo tako izvući zub kliještima ili stomatolog ne može obaviti posao te se onda okreću oralnom kirurgu koji će kirurški odstraniti zub.

Korijen zuba nalazi se u kosti zuba i zauzima njegov veliki dio. Isto tako, budući da zbog korijena zuba može doći do infekcija i boli, treba brzo djelovati kako bi izbjegli bilo kakve komplikacije. Kirurški zahvat traje svega 20-ak minuta pod lokalnom anestezijom, ali sve ovisi o kojem je zubu riječ.

Prije početka, poželjno bi bilo izvršiti slikanje zubi, te dobro uočiti gdje je kost koja okružuje korijen. Zatim kirurški režu područje sluznice čeljusti kako bi mogli vidjeti kost te počinju s brušenjem površine. Kako se kost polako odstranjuje, on tako postaje pomičan te su za daljnje vađenje dovoljna kliješta i poluge. Nakon toga, korijen se izvadi i sluznica čeljusti se šiva.

Zacjeljivanje traje do desetak dana nakon čega se mogu izvaditi šavovi. Nakon operacije bitno je znati da kad anestezija prestane djelovati počet će se javljati bol te je potrebno uzimati analgetik kako bi ga ublažio. Isto tako, dobro je izbjegavati tvrdu hranu, smijanje, zijevanje i hladiti bolno mjesto izvana.

Izvor: Dentis.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij