hren
 

U vremenu u kojem sportske aktivnosti miruju zbog zdravstvene krize, donosimo vam serijal o najvećim uspjesima hrvatskog sporta kroz povijest. Budući da se kaže da 'dame imaju prednost' počet ćemo s Đurđicom Bjedov.

Plivačka legenda oduševila je Hrvatsku, a posebno rođeni Split, kad je 1968. godine osvojila zlatnu olimpijsku medalju. Na Igrama u Meksiku Bjedov je ušla u povijest kao prva hrvatska plivačica kojom je to pošlo za 'rukom'. A tako je ostalo i danas.

Bilo joj je tada samo 21 godina. Daleko od statusa favorita, na Olimpijadu je stigla kako bi popunila mjesto tadašnje reprezentacije Jugoslavije. U zadnji tren i bez trenera trebala je nastupiti samo u štafeti, no spletom okolnosti pojavila se na kvalifikacijama na 100 metara prsno. Otplivala je drugo vrijeme baš kao i u polufinalu i već tada ostvarila vrhunski uspjeh.

Nitko se tome nije ni u snu nadao, a najmanje Đurđica koja je izjavila da je u finalu plivala iz dišpeta­. Baš taj, čuveni splitski 'dišpet' bacio je na koljena veliku sportsku silu SSSR i SAD. Nakon prvih 50 metara Bjedov je bila vodeća, ali nakon zaokreta počela je sustajati. Ipak, u posljednjih 25 metara dala je posljednji atom snage i isplivala 1:15.8.

Bio je to novi olimpijski rekord u toj disciplini. Gotovo nevjerojatno čak i za samu Đurđicu koju ni semafor nije uvjerio u pobjedu. U nevjerici je pokazivala gestu prstom da ona nije pobijedila. Ali senzacija je već bila tu.

Četiri dana nakon osvojila je srebrnu medalju u disciplini 200 metara prsno i time postala najuspješnija hrvatska sportašica na Olimpijskim igrama. Tu je titulu držala 34 godine kada ju je na zimskim Igrama u Salt Lake Cityju  prestigla Janica Kostelić.

Đurđica je bila ukupno 35 puta prvakinja države, a 19 puta je skidala državni rekord. Kasnije je živjela i radila u Švicarskoj. Trenirala je svoju kćer Anamariju Petričević koja je nastupila na Olimpijskim igrama 1988. godine, ali bez značajnog uspjeha. Pamtimo je jedino po zlatu iz 1989. godine s Europskog prvenstva u daljinskom plivanju.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul