hren

'Nakon toliko godina truda i muke, napokon smo osvojili našu Mrduju'

Ni korona vrijeme i stroga pravila, kao ni orkansko jugo, nisu stopirali regatavanje na 89. izdanju Mrdujske regate krstaša. Organizatori ove najstarije i najmasovnije regate na Jadranu, splitski klub Labud, može se pohvaliti kako su iznašli rješenje za sve probleme, te kao poslasticu za kraj - njihov brod je uzeo pobjedu pa se Nikoli Deškoviću u kokpitu 'Polet Furiosa' piše trijumf na ovogodišnjoj Mrdujskoj regati, u konkurenciji 152 broda.

- Nakon toliko godina truda i muke, napokon smo osvojili našu Mrduju. Dvadeset godina planiramo 'dignut' ovu svima omiljenu regatu, što nam je uspjelo u ovo korona vrijeme – presretan, iako mokar budući da ga je posada bacila u more kako bi proslavili pobjedu - rekao je Nikola Dešković, slavodobitnik regate, koja se jedrila po novim epidemiološkim pravilima.

Prvo prijave su bile isključivo online, nije bilo druženja ni prije ni poslije regate, nije održan ni sastanak kormilara, kao ni dodjela pokala najboljima. Pa je onda u planiranom terminu za regatavanje, u subotu, zapuhala orkansko jugo, te je odluka vodstva kluba na čelu s predsjednikom JK Labuda kapetanom Tonijem Mlikotom i Regatni odbor s predsjednikom Vedranom Mandićem Bakijem, da se jedri u rezervnom terminu, u nedjelju, pokazala kao pun pogodak!

Ta je flota od 152 krstaša mirno odjedrila zadanu rutu – start podno splitskog Sustipana, jedrenje od 11 nautičkih milja prema otočiću Mrduji, u Splitskim vratima, te nazad u Split, na ciljnu liniju.

- Odluka kako ćemo jedriti podno Šolte pokazala se presudnom, uhvatili smo kurenat na startu, uzeli prednost pred drugim brodovima i tu prednost zadržali sve do cilja - kazao je Nikola Dešković formulu njihovog trijumfa, zahvalan svim članovima posade, a bilo ih je 14 na palubi 'Poleta', te posebno bratu Žarku koji je bio taktičar.

I tako su 'labudaši' vratili Mrduju svome klubu, pa su 'poletovci' zaslužili pobjednički, prijelazni pokal, te onaj novinske kuće 'Slobodna Dalmacija' za najbrži brod, kao i pokal svoje obitelji Dešković, koja je jedna od utemeljitelja JK Labuda, a dodjeljuje se najboljoj klupskoj posadi na Mrduji.

Inače 'poletovci' su jedrili 3 sata i 55 minuta, dok se pet minuta kasnije jedreno vrijeme piše momcima iz kluba 'Galeb' iz Kostrene sa skiperom Rajkom Kujundžićem za kormilom 'Molo Longo Tutta Trieste'. Treća je ciljnu liniju prošla druga 'jurilica' 'Toto Travel Tutta Trieste 2' skipera Maria Hrvoja, klub 'Špinut', koja ima upisano jedreno vrijeme od 4 sata i 12 minuta.

Izvor :Dalmatinskiportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij