hren

HNS je danas održao redovnu Skupštinu koja je bila redovna samo na papiru - riječ je, naime, o prvom koraku na putu do rušenja Davora Šukera s mjesta predsjednika HNS-a. Skupštinu su sazvali članovi Izvršnog odbora, njih 14 od ukupno 16, koji su svojim zahtjevom prisilili fiktivnog predsjednika da se konačno suoči s članovima nogometne vlade i odlaskom iz HNS-a, u kojem godinama nema nikakav utjecaj.

Određen je datum izbora za predsjednika i održat će se 29. srpnja. Šuker je tražio da izbori budu 15. prosinca, ali mu nije udovoljeno. Tim potezom HNS mu je praktički izglasao nepovjerenje, iako se o njegovom radu nije raspravljalo. O tome je sve već rečeno u zadnjih deset godina.

Prvi kandidat za Šukerovog nasljednika je prvi operativac Saveza Marijan Kustić, koji će do izbora definitivno saznati je li potrebniji HNS-u ili HDZ-u Andreja Plenkovića, koji ga redovito povlači u važne političke bitke, poput lokalnih izbora.

"Još ništa nisam odlučio", kratko nam je kazao Kustić i naglasio da to pitanje nema veze s njegovom strankom

Odlazak Mamićevog pijuna koji deset godina vegetira kao fiktivni predsjednik

Kako smo ranije pisali, ako Kustić i službeno postane prvi čovjek Nogometnog saveza, pitanje je tko će preuzeti ključnu funkciju direktora i prvog operativca HNS-a. To u ovom trenutku ne želi raditi nitko jer je riječ o najzahtjevnijem i najodgovornijem poslu te poziciji na kojoj više neće biti skrivanja iza fiktivnih uloga. HNS još od umirovljenja Zorislava Srebrića nema kandidata koji bi mogao rukovoditi hrvatskim nogometom i reprezentacijama, rješavati brojne probleme i biti izložen stalnim kritikama i pitanjima navijača, javnosti i politike. Bivši direktor Damir Vrbanović mora na izdržavanje zatvorske kazne, dok je Kustić aktualni izvršni direktor koji bi uskoro trebao preuzeti mjesto predsjednika iako mnogi u Savezu nemaju povjerenja u njega.

Kao jednog od kandidata zato guraju Tomislava Svetinu, bivšeg direktora Dinama i prvog čovjeka zagrebačkog saveza, koji zasad nema predsjedničke ambicije, ali HNS-u bi odgovarao i kao novi direktor.

Zagrebački savez, koji je Svetina preuzeo od Vrbanovića, nominirao je Šukera na prijašnjim predsjedničkim izborima jer to nije htjela učiniti njegova domicilna baza, osječko-baranjski savez. Šuker je odavno izgubio potporu zagrebačkog prstena i sada više definitivno nema uporište, pravnu mogućnost, a ni želju da ide u nove izbore, nakon što je gotovo cijelo desetljeće vegetirao na čelnoj funkciji HNS-a i probio se do Izvršnog odbora UEFA-e.

Ništa od depolitizacije u HNS-u, sve se vraća na staro

Vijest o Šukerovom odlasku iz HNS-a i nije toliko bombastična i važna kao izmjena Statuta krovne nogometne organizacije u Hrvatskoj. Naime, HNS je nedavno dobio pravomoćnu presudu Vrhovnog upravnog suda, kojom je konačno ukinuta odluka Sportske inspekcije o sastavu Skupštine. Izborni sustav vraća se na staro nakon pravne borbe koju HNS vodi još od inicijative Našeg Hajduka, koji je promijenio dio Zakona o sportu i prisilio HNS da mijenja sastav Skupštine. Dotad su ključne odluke donosili većinom predstavnici županijskih saveza, a novim ustrojem glavnu ulogu dobili su prvoligaški klubovi, čiji glasovi nisu vrijedili jednako, već su oni s jačim statusom imali i jači utjecaj. Danas je HNS opet posložio Skupštinu po svom i promijenio Statut, nakon što je istu preporuku već ranije poslao županijskim savezima.

Odsad će svaki klub opet imati po jedan glas, a Skupštinu HNS-a činit će po dva predstavnika svakog županijskog saveza i Grada Zagreba te po jedan predstavnik svakog kluba, jedan predstavnik treće lige, a kasnije jedan predstavnik jedinstvene treće lige i po tri člana svakog od regionalnih nogometnih središta.

Druga važna izmjena odnosi se na depolitizaciju HNS-a, o čemu je godinama pisao i Index. Presudom Vrhovnog suda vraćeno je pravo državnim dužnosnicima da budu članovi upravljačkih tijela sportskih saveza, a odnosi se to na gradonačelnike, župane, saborske zastupnike i načelnike općina. Zbog neusklađenosti Zakona o sportu i Zakona o sprječavanju sukoba interesa, visoki političari godinama su drmali sportskim savezima u Hrvatskoj, no iako Zakon o sportu to zabranjuje, najviše nadležno tijelo, Vrhovni upravni sud, vratilo im je pravo upravljanja.

Svi se, dakle, vraćaju na staro - osim Davora Šukera. On je danas kao predsjednik HNS-a zadnji put vodio Skupštinu.

HNS se oglasio s tri rečenice

Šukera već dugo nema u Savezu, u potpunosti je izgubio utjecaj, pa iako je takva situacija komfornog bezvlašća mnogima odgovarala, HNS više ne može funkcionirati s fiktivnim predsjednikom na čelu.

Bilo je potrebno izglasati i proračun za 2021. godinu te završni račun za 2020. godinu, a kako Šuker nije iskazivao namjeru da sazove Skupštinu, Izvršni odbor to je napravio sam, prema pravu koje mu pripada Statutom.

HNS je nakon Skupštine kratko izvijestio da su usvojeni Izvješće o radu i Završni račun za 2020. godinu te financijsko izvješće revizora.

"Na skupštini je usvojen novi Statut HNS-a, a osnovne izmjene bile su oko sastava Skupštine. Prema novom Statutu, županijski nogometni savezi imaju dva zastupnika, a klubovi Prve lige po jednog zastupnika, dok su ostali dionici zastupljeni po jednakim načelima kao do sada (2. i 3. HNL, klubovi ispod 3. HNL, ženski i mali nogomet, treneri i igrači)", objavili su na službenom webu Saveza.

Podsjetimo, Davor Šuker u hrvatski nogomet vratio se kao kandidat Zdravka Mamića na skandaloznim izborima za predsjednika HNS-a 2010. godine, kada je Vlatko Marković postao fiktivni predsjednik, dok je Mamić bio apsolutni gazda. Igor Štimac bio je njegov protukandidat, a noć uoči izborne Skupštine Mamić je izvukao Šukera kao as iz rukava te ga u svom Bentleyju doveo na izbore kao posebnog gosta HNS-a.

Davor Šuker do danas ostaje fiktivni predsjednik HNS-a, ali njegov utjecaj u potpunosti pada s jačanjem struje Damira Miškovića i HDZ-a te bijegom njegovog gazde Zdravka Mamića u BiH zbog presude za tešku pljačku Dinama. U međuvremenu je Šukeru Izvršni odbor ukinuo mogućnost da samostalno potpisuje velike financijske ugovore, što je također bio znak da on ne vlada Savezom. Mamić i Šuker već dugo nisu u dobrom odnosu, koji je u potpunosti puknuo nakon Šukerovih optužbi da mu je bivši gazda hrvatskog nogometa dužan milijun eura za jamčevinu koju je za njega uplatio. Mamić je Indexu više puta kazao da će Šukera izbaciti sa sedmog kata Hiltona, gdje je sjedište HNS-a u Zagrebu, a kasnije ga je javno prozvao i da laže te da novac za jamčevinu nije njegov, već ga je samo uplatio u ime druge osobe. Tu se uplela porezna inspekcija, Šuker nije mogao opravdati isplatu svojim primanjima te mu je stavljena zabilježba na luksuzni penthouse u Opatiji. Nedavno je vratio porezni dug i skinuo zabilježbu te se prijavio za povlaštenu državnu mirovinu od 2583 kune, što je nedavno ekskluzivno objavio Index.

Prije mjesec dana pitali smo Miškovića tko vodi HNS. "Ja sigurno ne"

Damir Mišković, jedan od Šukerovih dopredsjednika, prije mjesec dana za Index je govorio o odnosima u HNS-u. Poznato je da s Davorom Šukerom većina članova Izvršnog odbora uopće ne razgovara.

Tko vodi HNS?

Ja ne. Ja sam vani nekoliko mjeseci godišnje, a u svakoj firmi upravlja netko tko je svaki dan u firmi.

Onda to nije ni Davor Šuker?

Šuker ima svoj posao, ima posao u UEFA-i. Ima druge obaveze. Kustić je tu svaki dan, puno pričamo o svemu.

Tko će biti novi predsjednik HNS-a?

Ne znam tko će, ali znam da ja sigurno neću. Puno sam izvan zemlje i ne bi bilo primjereno da se petljam ako to ne mogu kako treba raditi.

Je li Šuker dobar šef HNS-a?

Čujte, rezultate ima. Ne moramo se oko svega slagati, ali i on ima zasluge jer je na čelu HNS-a.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij