hren

Od iduće sezone starta Konferencijska liga, a riječ je o novom UEFA-inom projektu koji bi po svojoj snazi trebao biti treće najjače europsko klupsko natjecanje, iza Lige prvaka i Europske lige. Motiv iza kreiranja Konferencijske lige je nezadovoljstvo velikog broja klubova koji kroz teške kvalifikacije jednostavno ne uspijevaju izboriti plasman u Ligu prvaka ili Europsku ligu. Budući da je UEFA posljednjih nekoliko sezona drastično povećala broj ekipa koje imaju direktan plasman u Ligu prvaka i Europsku ligu, to direktno znači da će manje ekipa svoj plasman moći ostvariti kroz kvalifikacijske utakmice.

Koliko će se timova natjecati u Konferencijskoj ligi?

U Konferencijskoj ligi će se natjecati 32 ekipe podijeljene u skupine te će se tijekom natjecanja odigrati ukupno 141 utakmica kroz 15 natjecateljskih tjedana, baš kao što je to slučaj i u Europskoj ligi. To garantira veći broj europskih utakmica u jednoj sezoni, a sasvim sigurno se tome raduju ljubitelji nogometa i kladionica kao što su PSK, Supersport, 22bet i slične.

Tko će igrati u Konferencijskoj ligi?

Jednostavno rečeno, u Konferencijskoj ligi će igrati timovi bi ušli u Europsku ligu u prvom ili drugom pretkolu. Budući da je natjecanje usmjereno na omogućavanje manjim zemljama više nogometa u grupnim fazama europskih natjecanja, nijedna momčad neće se automatski kvalificirati za grupnu fazu, a samo ekipe iz pet najjačih europskih liga startat će u zadnjem pretkolu kvalifikacija.

Ekipe koje ostvaruju plasman ispadanjem iz natjecanja višeg ranga

U Konferencijskoj će ligi nastupati i klubovi koji su ispali iz nekog od dva natjecanja višeg ranga, odnosno Lige prvaka i Europske lige. Preciznije, ovako izgleda popis ekipa koje će se također boriti za Konferencijsku ligu i u kojoj fazi će se priključiti:

Drugo kolo kvalifikacija: 20 timova koji su ispali iz kvalifikacija za Ligu prvaka
Playoff runda: 8 gubitničkih ekipa iz trećeg kola kvalifikacija za Europsku ligu
Grupna faza: 10 gubitničkih ekipa iz Playoffa Europske lige
Šesnaestina finala: 8 trećeplasiranih ekipa iz grupne faze Europske lige

Kada Konferencijska liga starta?

Izvlačenje za slabije ekipe obavit će se 15. lipnja, a prvi susreti odigrat će se 8. i 15. srpnja. Klubovi iz jačih liga priključit će se kvalifikacijama tek 19. kolovoza te će morati igrati samo jedno kolo kvalifikacija kako bi eventualno izborili nastup u Konferencijskoj ligi.

Poveznica između tri europska natjecanja

Kao što je to slučaj između Lige prvaka i Europske lige gdje ekipa koja osvoji Europsku ligu (ove godine to je Villarreal) ima direktan plasman u Ligu prvaka iduće sezone, tako će ekipa koja osvoji Konferencijsku ligu imati pravo direktnog plasmana u Europsku ligu iduće godine.

Kako je Dinamo osigurao Hajduku Europu ove sezone

Dinamo je u finalu Kupa igrao protiv Istre 1961. U slučaju da je Istra slavila u toj utakmici, ona bi uz Osijek i Rijeku ostvarila pravo nastupa u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu. Međutim, budući da je Dinamo osvajač tog natjecanja što je bilo i očekivano prema procjenama kladionice 22bet i drugih izlistanih na stranici top-kladionica.com, četvrtoplasirana ekipa hrvatskog prvenstva, a to je Hajduk, je ostvarila pravo nastupa u Europi. Naravno, Dinamo će kao pobjednik Prve hrvatske nogometne lige igrati kvalifikacije za Ligu prvaka tako da njegova pobjeda u Kupu ne igra nikakvu ulogu što se njegovog europskog plasmana tiče.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij