var

Ispod krova stadiona instalirat će se 10 do 12 kamera koje će pratiti do 29 različitih podataka 50 puta po sekundi za svakog igrača.

Tehnologija poput VAR-a značajno je utjecala na moderni nogomet. Iako mnogi nisu ljubitelji takve tehnologije, a i ona je u praksi pokazala neke svoje slabosti i kontroverze, VAR je u mnogim situacijama pomogao u donošenju ispravne odluke. No često do donošenja odluke treba proći puno vremena te to iščekivanje ne sjeda dobro niti igračima, a pogotovo navijačima i fanovima pred malim ekranima, koji žele akciju na terenu, a ne u VAR sobi.

Vrijeme čekanja za donošenje prave odluke, barem kada je u pitanju zaleđe, uskoro bi se ipak moglo skratiti, zahvaljujući korištenju nove tehnologije, odnosno poluautomatskog sustava za praćenje ofsajda. Ovaj sustav već se testirao u Njemačkoj, Španjolskoj i Njemačkoj, no njegovo planirano masovno testiranje odgođeno je zbog koronavirusa. Sada su iz FIFA-e najavili kako će se nova tehnologija nazvana Assistant VAR koristiti na FIFA Arab Cupu te, ako se taj test pokaže uspješnim, možemo je očekivati i sljedeće godine na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru.

Zahvaljujući toj tehnologiji, koja je bazirana i na praćenju položaja udova igrača, zaleđe bi se moglo puno brže prepoznati u odnosu na tehnologiju koja se koristi danas. Za njeno korištenje potrebno je ispod krova stadiona postaviti 10 do 12 kamera koje će pratiti do čak 29 točaka na svakom igraču 50 puta po sekundi za svakog igrača. Ako tehnologija prepozna da je igrač potencijalno u zaleđu, odmah će obavijestiti VAR sobu te će se u njoj, nakon analize, donijeti konačna odluka tako da će i dalje zadnju i presudnu riječ imati ljudi, a ne tehnologija.

Ipak, ta bi tehnologija trebala značajno ubrzati praćenje zaleđa te bi poboljšala donošenje odluka, na zadovoljstvo igrača i svih ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Izvor: Zimo.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada