hren

NOVA SAZNANJA ZA KORAK NAPRIJED
Nakon što je nedavno zapoćeo ciklus edukacija vrtićke djece kroz projekt  „Otpad ili smeće – sve od tebe kreće“, ovog je ponedjeljka održana prva u nizu edukacija namjenjenih građanima, a nova saznanja o odvajanju otpada i sličnim temama dobili su stanovnici Kaštel Starog.

Ponedjeljak je donio promjenjivo vrijeme, a činjenica da je to najstabilniji dan aktualnog tjedna dovoljno govori kakve nas vremenske prilike očekuju sljedećih dana. Nema sumnje da će jugo svima “popeti na vrh glave” jer će puhati sljedećih 7 dana, a vjerojatno se radi o najjače jugu koje će puhati u dosadašnjem tijeku godine.

NATJEČAJ ZA DVADESET STIPENDIJA I JEDNU DONACIJU ŠKOLAMA OTVOREN DO 5. PROSINCA
Zaklada Marin Čilić danas je otvorila natječaj za projekt stipendija. Bit će ovo druga generacija talentiranih mladih sportaša i glazbenika koji će, uz podršku stipendija našeg proslavljenog tenisača, još hrabrije koračati putem koji ih vodi do ostvarenja njihovih snova. Prošle je godine dodijeljeno četrnaest stipendija, a ove će godine taj broj biti još veći te će, na posebnoj svečanosti, biti uručeno dvadeset stipendija i jedna donacija.

KAŠTELANI DOMAĆINI PREDAVANJA
Hrvatska udruga Benedikt četvrtu godinu zaredom, od 11. do 18. studenog, organizira Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju, s događanjima koja će se odvijati u više gradova, između ostalih i u Kaštelima.

OVOG UTORKA U KAŠTELIMA I SPLITU
Udruga veterana i prijatelja 141.brigade Hrvatske vojske, u utorak, 12. studenog, organizira proslavu 28, obljetnice utemeljenja 141. brigade, uz polaganje vijenaca u čast poginulih suboraca, svetu misu i zajedničko druženje.

Tijekom ovogodišnjih  Vukovarskih Dana ponosa i slave, kaštelanska klapa “Štorija” će sudjelovati na festivalu domoljubne poezije “Grad u školjci 2019“.

HRVATSKI PROJEKTI NASTAVLJAJU IZVRSNI NIZ KOJI DOMAĆA ARHITEKTONSKA I GRAĐEVINSKA RJEŠENJA POSTIŽU U MEĐUNARODNOJ KONKURENCIJI JOŠ OD 2006. GODINE
Među više od 400 prijavljenih projekata iz cijelog svijeta, i jedan je hrvatski projekt odabran i nagrađen na međunarodnom izdanju Graditeljske nagrade CEMEX -  poslovna zgrada u sklopu ugostiteljskog kompleksa Franja u Samoboru.

Policijski službenici Policijske postaje Kaštela dovršili su kriminalističko istraživanje nad 54-godišnjakom. Sumnjiči se da je u dva navrata, u kolovozu i listopadu 2019. g. iz trgovačkog centra na području Kaštela otuđio alat.

ZBOG PLANIRANIH RADOVA
Prema informacijama iz HEP-a, danas, u ponedjelak 11. studenog, privremeno će biti prekinuta opskrba električnom energijom potrošačima u dijelu ulice Sveti Petar od Klobučca u Kaštel Novom te potrošačima oko novskog parka.

SLAVLJE MEĐU ŽUPLJANIMA
Posebno svečano bilo je ove nedjelje u Primorskom Docu, gdje je šibenski biskup Tomislav Rogić posvetio  župnu crkvu svetog Ante Padovanskog te blagoslovio krstionicu, križ i besjedište, kao i posvetio oltar.

U petak se s adrese prebivališta  na području općine Marina, mjesto Gustirna udaljila u nepoznato 73-godišnja Marija Kosor. Osoba je visoka 167 centimetara, svijetloplave kose i očiju, te slabije tjelesne građe, odjevena u crne hlače i jaknu, te crne tenisice. Kako je nekada živjela u Kaštel Gomilici postoji mogućnost da se nalazi u Kaštelima.

Nedjelja je donijela nastavak utjecaja sredozemne ciklone. U posljednja 24 sata u mnogim dijelovima Dalmacije pale su obilne oborine. Primjerice, u Konavlima je palo 70 litara kiše po kvadratnom metru.

Ana – Marija Fabijanić, umjetničkoj javnosti poznatija kao multimedijalna umjetnica Ane Paška, ove je subote zainteresiranim Kaštelanima priuštila odmak od ustaljene večernje vikend zabave, izvevši za njih jednu od verzija svojih „Improvizija“ na daskama Kulturnog centra u Kaštel Lukšiću

EKONOMSKO I EKOLOŠKI ODGOVORNO PONAŠANJE
U sklopu projekta „Otpad ili smeće – sve od tebe kreće“, koji se sufinancira iz Kohezijskog fonda EU, udruga za edukaciju građana – UZEG, organizira javnu tribinu s edukacijom o odvajanju otpada na kućnom pragu za stanovnike Kaštel Starog, koja će se održati u ponedjeljak, 11. studenog, u 17 sati u prostorima društva Bijaćka vila, kod PZ kaštelacoop u Kaštel Starom.

CRKVA SVETOG ANTE PADOVANSKOG
Ove će nedjelje, 10. studenog, u župi u Primorskom Docu biti posebno svečano, jer će se, s početkom u 10 sati, upriličiti blagoslov obnovljene crkve, blagoslov križa, krstionice i besjedišta te posveta oltara u župnoj crkvi Sv. Ante Padovanskog.

SUBOTA U LUKŠIĆU
Kulturni centar u Kaštel Lukšiću, za poklonike scenske umjetnosti ove će subote navečer, 9. studenog, ugostiti mladu umjetnicu Anu Pašku, koja će na daske lukšićke pozornice donijeti određeni odmak od klasičnih kazališnih izričaja, kroz glazbeni performance „Improvizije“.

BOLI NAS BRIGA
Podaci su poražavajući. Zapravo, još su gori. Jer, odvajanje otpada na srednjodalmatinski način u praksi znači da se otpad uopće ne odvaja. Pri čemu nimalo ne pretjerujemo.

PODACI O DOLASCIMA I NOĆENJIMA
Mjesec listopad sve je počastio lijepim vremenom i visokim temperaturama pa je u Kaštelima u ovom dijelu godine boravio značajan broj gostiju, njih 4644, koji su ostvarili 15149 noćenja.

Petak je počeo s obiljem sunca u cijeloj Dalmaciji, ali i niskim jutarnjim temperaturama zraka. Tako su minimalne vrijednosti u Zagori bile od 1 do 6°C, što znači da je ponegdje pri tlu bilo i mraza, a uz obalu i na otocima bilo je od 6 do 15°C. U dijelovima Dalmatinske zagore jutros je bilo magle.

Tijekom nadolazećeg vikenda na prometnicama na području PU splitsko-dalmatinske provoditi će se pojačane aktivnosti u cestovnom prometu, s naglaskom na prekršaje prekoračenja brzine, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nekorištenja sigurnosnih pojaseva za vrijeme vožnje i korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, koji su najčešće u uzročno-posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća sa teškim posljedicama.