hren
 

PROJEKT GALAXY ZOO
Sudjelovanje građana na ovaj način nije novost, ali je posebno privlačno u ovim trenucima kada mnogi više ne znaju što bi sami sa sobom.

Za početak, prikazana je prazna Budimpešta, gdje kamera kreće od Trga heroja, vodi zatim do katedrale i Ribarske tvrđave, a svima je zajedničko da nema žive duše. Nakon toga kamera prolazi centrom Vilniusa, koji sudeći prema snimkama, možemo slobodno nazvati gradom duhova.

U odgovoru na aktualnu pandemiju koronavirusa, online platforma OperaVision pokrenula je program u sklopu kojega će tijekom travnja dva puta tjedno omogućiti besplatan stream popularnih opera u izvedbi istaknutih svjetskih ansambala.

Muzeji i galerije, kao i  brojne druge institucije, bile su prisiljene zatvoriti svoja vrata zbog pandemije koronavirusa, no mnoge od njih posljednjih su se dana potrudile kako bi nam donekle olakšale i uljepšale vrijeme koje smo primorani provesti kod kuće nudeći nam online široku lepezu svojih postava i izložbi.

STALNO SE SVAĐALI I VARALI
Jim Morrison uvijek je govorio kako mu je Pamela Courson srodna duša. Par se stalno svađao i mirio, a zbog nje je ostavio The Doors i otišao u Pariz.

TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ
U sporoj, ali izrazito atmosferičnoj triler-seriji scenarist i redatelj Alex Garland postavlja nam neka suštinska pitanja o predodređenosti ljudskog života i odluka, o granicama do kojih visoka tehnologija može nadzirati našu prošlost, sadašnjost i budućnost, ali se bavi i fenomenom pasivnog promatranja tuđih života - stvarnih i izmišljenih

"NA KRAJU dana, sa svim ovim događajima, priroda nam šalje poruku", upozorila je u srijedu Inger Andersen, izvršna direktorica programa za okoliš Ujedinjenih naroda.

Pandemija koronavirusa većinu nas, makar one koji ne spadaju u sektor bez kojeg svakodnevni život ne bi mogao funkcionirati, prije svega medicinare, trgovce, vozače, dostavljače... da ne preskočimo nekog među onima koji nam olakšavaju ove dane karantene, prikovala je za naše domove.

U vremenu kada su nam ograničena kretanja i druženja smanjena na minimum, pozivamo vas na plesno druženje s likovima iz Dječjeg Grada i to naravno online.

Kad ste zadnji put pročitali neku (dobru) knjigu? Ako spadate u kategoriju onih koji vole čitati, ali iz nekog razloga teško pronađu vrijeme u kojem bi se posvetili tom užitku, dani koje smo prisiljeni provoditi doma zbog sigurnosti i prijetnje virusa koji kao da  je cijeli svijet ogrnuo svojim plaštom, pa nam se čini kao da smo svi u nekom paralelnom svijetu, idealno je vrijeme za to.

Epidemija koronavirusa donijela je u kratkom vremenu brojne promjene u načinu života građana i funkcioniranju društva, ali i pokrenula brojne internetske procese, prisilivši ljude da u samo nekoliko dana počnu koristiti napredne komunikacijske alate.

S obzirom na izvanrednu situaciju s epidemijom koronavirusa pojedine platforme te produkcijske i distribucijske kuće odlučile su s javnošću podijeliti, mahom besplatne, filmove svih rodova i vrsta, kako bi ostanak u domovima kojeg je preporučio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske prošao što lakše. U nastavku vam donosimo popis internetskih stranica na kojima možete streamati filmove domaće i inozemne produkcije.

GUŠT ZA UŠI
Iako se mnogi od njih nalaze u različitim vrstama izolacija, pojedini hrvatski glazbenici i dalje stvaraju, a iz njihovih kućnih radionica izlaze zanimljivi projekti i uradci. Tako je i poznati gitarist Ante Gelo, nakon potresa u Zagrebu došao na zanimljivu ideju, a u tome mu se, između ostalih pridružio i kaštelansko – splitski gitarist Ilija Utrobičić.

Globalna inicijativa Sat za planet Zemlju, koja se uz slogan "Okrenimo se prirodi" obilježava 28. ožujka, čini se značajnija nego ikada ranije, poručila je u petak Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) pozvavši građane da se gašenjem svjetla pridruže obilježavanju.

Ako svaki tjedan ponavljate postupak pripreme, koliko je kvasac otprilike i dobar za uporabu, možete ga imati praktički zauvijek...

NEMA ŠEĆERA
S ovim receptom ne morate imati grižnju savjesti jer ne sadrži šećer.

Pozivaju se svi kreativci da prijave svoje najbolje fotografije koje uključuju zanimljivosti – ljude, životinje, znamenitosti, skrivene detalje pojedinih županija – u kombinaciji s prirodnim ljepotama, kulturnom i prirodnom baštinom s područja svih županija u Republici Hrvatskoj.

Albert Aderzo, francuski crtač stripova i, zajedno s kolegom i prijateljem Reneom Goscinnyjem autor "Asterixa", jednog od najprodavanijih stripova na svijetu, umro je u dobi od 92 godine, izvijestila je u utorak njegova obitelj.

NAUČILA IH ODGOVORNOSTI
Djeca u današnje vrijeme imaju više slobodnog vremena, ali njihovi roditelji drže ih produktivnima različitim trikovima.

SAVJETI STRUČNJAKA ZA HRANU
Nakon kupovine u trgovinama ili supermarketima, proizvode koji nisu zapakirani u ambalažu, obavezno operite u toploj vodi i to nakon što dezinficirate ruke. Preporuka je to stručnjaka za sigurnost hrane u Los Angelesu koji savjetuje  i kako se ponašati tijekom kupovine dok traje pandemija koronavirusa.

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij