hren

Kaštelanska umjetnica Nina Kamenjarin u jugoistočnoj kuli Dioklecijanove palače u organizaciji HULU Split izvela je svoju samostalnu izložbu, performans „Takt 0“. Sa slušalicama u ušima u sat i pol pokreta i plesa, na sebi svojstven način `progovorila` je o otuđenju, sebičnosti i zatvorenosti u same sebe kao tragičnim posljedicama današnjeg načina života.

Izvedba je započela bez predgovora i bez najave kao na uobičajenim izložbama budući da je atipične naravi i ne slaže se kontekstualno s arhaičnim načelima otvaranja izložbi. Kao što će i katalozi biti objavljeni uskoro, uključujući dokumentaciju u obliku fotografija upravo sa ovog performansa, izvedba je također završila neočekivano kako je i započela, zbog čega je ovaj performans neodređenog trajanja.

Ideja je započeta s razmišljanjem "Što je sreća?" već u Osijeku, gdje je Nina prvi put izvela performans, a što je odvuklo ka promišljanju u drugom smjeru, kontradiktornom, pojmu 'otuđenja'.

-Etimološki razmatrajući pojam i samo značenje riječi te poveznice s pojmom 'Sreća', nisam mogla drukčije odgovoriti već sebično i 'ponašajući' se kao protagonist tog istog svijeta, kazuje nam Nina Kamenjarin.

Nina je zapisala neke od svojih dojmove nakon performansa:

Dojam prvi - Prolazeći, plešući kroz gomilu, ispreplićući poglede između onoga tko gleda i tko izvodi, još uvijek se isprepliću usred tanke linije zauzimanja prostora i ostavljajući ga onakvim kakav je bio, prazan ili pun.

Dojam drugi - Događale su se izrazite vizualne povezanosti između 'gledatelja' i one koja 'izvodi', također u određenim vremenskim intervalima bila sam kao objekt promatranja dok u drugim, tirkizna "haljina" nije bila u središtu pogleda, već točka razgovora. 

Nina Kamenjarin rođena je Kaštelanka. Završila je Školu likovnih umjetnosti u Splitu, smjer kiparstvo. Preddiplomski studij kiparstva završila je na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Matka Mijića. Diplomirala je 2016. na temu “Simbioza skulpture i performansa” pod mentorstvom prof. Vlaste Žanić i prof. Lorena Živkovića Kuljiša, uz teorijsko mentorstvo dr. sc. Blaženke Perice na Umjetničkoj akademiji u Splitu, odsjek kiparstvo. Sudjelovala je u programu ERASMUS u Njemačkoj na “FH Aachen: Produkt und Design”. Osim kiparstvom bavi se performansom, videom i drugim medijskim praksama. Izlagala je u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja uključujući Essl Art Award 2015, Austrija i jednu od tri jednakovrijedne nagrade na 13.Trijenalu hrvatskog kiparstva, Zagreb. Aktivna je članica udruge HULU, Split i trenutno jedna od organizatora "Lovestock" festivala, Kaštela.

Foto: Darko Škrobonja


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij