hren

LIJEPO, A DEPRESIVNO
Cvjetanje trešanja u Kyotu u Japanu doživjelo je svoj vrhunac prošli tjedan što je najraniji datum zabilježen u službenim evidencijama i kako neki kažu, najraniji datum cvjetanja drveća u više od 1.200 godina. Klimatske promjene definitivno imaju svoje prste u ovom ranijem cvjetanju, piše Gizmodo. 

Japanska meteorološka agencija vodila je službenu evidenciju cvjetanja trešanja u cijeloj zemlji, a to se mjeri tako što se prati cvjetanje na brojnim "referentnim" stablima, od 1953. godine. Ove godine datum cvjetanja Kyotu, 26. ožujak, je najraniji datum u njihovoj evidenciji i 10 dana je ispred 30-godišnjeg prosjeka.

Ali podaci o stablima u obliku povijesnih dokumenta, dnevnika, pjesama i ostalim carskim zapisima sežu sve do ranih 800-ih godina. 

Znanstvenik za okoliš Yasuyuki Aono sa Sveučilišta Osaka Prefecture je pročešljao i pregledao sve te podatke i objavio ih na internetu u jednoj bazi podataka. Cvjetanje trešnjinog drveta je kulturološki značajan period u godini za Japan jer su bile organizirane zabave i festivali u očekivanju cvjetanja koje su omogućile praćenje njihovog cvjetanja u sezonu u sezonu u povijesnim dokumentima. 

Rekord iz 1409.

Aonoini podaci nisu u potpunosti cjeloviti. Rekao je kako je ispustio nekoliko godina što je razumno s obzirom koliki vremenski period je morao pokriti. ali prema povijesnim podacima, prijašnji rani rekord postavljen je davne 1409. godine kada je cvjetanje počelo 27. ožujka. 

Nije slučajno što su trešnje procvale tako rano u Kyotou ili da povijesni podaci pokazuju da cvjetanje počinje svake godine sve ranije i ranije. Prosječna temperatura u gradu u ožujku prošle godine bila je 10,6 Celzija, što je veliki porast u odnosu na 8,6 stupnjeva 1953. godine. Cvjetanje trešanja posebno je osjetljivo na promjenu temperature jer stabla cvjetaju samo dva tjedna svake godine te tako pružaju vrijedan barometar o tome kako čak i sitni pomaci u klimi mogu utjecati na njih.

"Možemo reći kako je to najvjerojatnije zbog utjecaja globalnog zatopljenja", kaže za AP Shunji Anbe, službenik u odjelu za promatranje Japanske meteorološke agencije.

Foto : AP
Izvor : Rtl.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij