hren

Obitelj Defender sada obuhvaća modele Defender 90 i 110, kao i 90 i 110 Hard Top varijante, a uz benzinske i čiste dizelske Ingenium motore tu je i plug-in verzija s dometom samo na struju od 45 km.
Land Rover Defender osvojio je nagradu 'Svjetski dizajn automobila 2021.' (2021 World Car Design of the Year) na dodjeli godišnjih nagrada World Car Awards. To je treći put da Land Rover ostvaruje prestižnu nagradu nakon prethodnih pobjeda za Range Rover Velar (2018.) i Range Rover Evoque (2012.) i najnovija je u nizu svjetskih nagrada za ovaj robusni 4x4.

Land Rover Defender osvojio nagradu 'Svjetski dizajn automobila 2021.'
Izvor: Promo fotografije / Autor: David Shepherd

Novi Defender ostaje vjeran pionirskom duhu koji je obilježje Land Rovera već više od 70 godina i redefinira avanturu u 21. stoljeću. Ikoničnog imena, oblika i mogućnosti, dostupan je u odabiru dizajna karoserije, a može se personalizirati izborom od četiri paketa dodatne opreme koji će vlasnicima pomoći da bolje iskoriste svoj svijet.

Nagrada za svjetski dizajn godine prepoznaje najistaknutiji novi automobil u posljednjih 12 mjeseci i nagrađuje vozila koja pokazuju najviše standarde tehničkih inovacija i dizajna i koja pomiču postavljene granice.

Profesor Gerry McGovern OBE, glavni kreativni direktor Jaguara Land Rovera, rekao je: 'Novi Defender je pod utjecajem svoje prošlosti, ali nije sputan, drago nam je što je počašćen ovom nagradom. Naša je vizija bila stvoriti Defender 21. stoljeća pomicanjem granica inženjerstva, tehnologije i dizajna zadržavajući svoju poznatu DNK i terensku sposobnost. Rezultat je uvjerljivo 4x4 vozilo koje odjekuje kod kupaca na emocionalnoj razini.'

Land Rover Defender osvojio nagradu 'Svjetski dizajn automobila 2021.'
Izvor: Promo fotografije / Autor: Nick Dimbleby

Ove su se godine svi kandidati koji su se natjecali u ostale četiri kategorije nagrada kvalificirali za nagradu za Svjetski dizajn godine. Panel od sedam stručnjaka za automobilski dizajn pregledao je kandidate kako bi utvrdio uži izbor preporuka za konačnu ocjenu, koje su dali 93 međunarodna novinara koji čine žiri.

Među stručnjacima za dizajn bili su Gernot Bracht (Njemačka - Pforzheim School of Design), Ian Callum (Ujedinjeno Kraljevstvo - direktor dizajna, CALLUM), Gert Hildebrand (Njemačka - vlasnik Hildebrand-Design), Patrick le Quément (Francuska - dizajner i predsjednik strateškog odbora - Škola održivog dizajna), Tom Matano (SAD - Akademija umjetnosti Sveučilište, bivši voditelj dizajna - Mazda), Victor Nacif (SAD - glavni kreativni direktor, Brojure.com i instruktor dizajna, Nova škola za arhitekturu i dizajn) i Shiro Nakamura (Japan - izvršni direktor, Shiro Nakamura Design Associates Inc.).

Prepoznatljiva silueta čini novi Defender trenutno prepoznatljivim, s minimalnim prednjim i stražnjim prevjesima koji pružaju izvrsne kutove prilaska i odlaska. Dizajneri Land Rovera preispitali su poznate zaštitne znakove Defender, dajući ovom 4x4 vozilu svrhovit uspravan stav i Alpine svjetlosne prozore na krovu, zadržavajući stražnja stražnja vrata prtljažnika i rezervni kotač postavljen izvana zbog kojih je original toliko prepoznatljiv.

Ogoljena osobnost originalnog Defendera prihvaćena je unutar kabine, gdje su izloženi strukturni elementi i učvršćenja obično skriveni od pogleda, s naglaskom na jednostavnosti i praktičnosti. Defender 110 nudi pet, šest ili 5 + 2 konfiguracije sjedala, dok je model 90 sposoban primiti šest putnika u vozilu duljine kompaktnog obiteljskog hatchbacka.

Defenderova širina sposobnosti podiže prag za terensku robusnost i udobnost na cesti. Podržani snažnom aluminijskom platformom Land Rover D7x - najčvršćom ikad karoserijom marke Land Rover - napredne tehnologije za sve terene i vrhunski pogonski sklopovi pružaju ovom terencu nezaustavljive mogućnosti. Pažljivo izbrušeno rukovanje donosi nagrađivani pogon i prvoklasnu udobnost na svim terenima, a stručnjaci Euro NCAP-a dodijelili su Defenderu maksimalnu ocjenu sigurnost od pet zvjezdica.

Land Rover Defender V8
Izvor: Promo fotografije / Autor: Nick Dimbleby

Izbor naprednih benzinskih i čistijih dizelskih motora Ingenium osiguravaju Defenderu snagu, kontrolu i učinkovitost u bilo kojem okruženju, dok plug-in hibridnom električnom vozilu (PHEV) pogonski sklop omogućuje potpuno električnu vožnju do do 45 kilometara. Uz to, novi Defender V8 od 525 KS kombinira karakteristične Land Roverove mogućnosti s nevjerojatnim performansama i prilagođenim postavkama šasije za pojačani angažman vozača.

Obitelj Defender sada obuhvaća Defender 90 i Defender 110, kao i 90 i 110 Hard Top varijante. Od svog lansiranja, Defender je osvojio više od 50 globalnih priznanja, uključujući one za Automobil godine Top Top Gear 2020, SUV godine MotorTrend 2021 i Best SUV 2020 Autocara.

Land Rover Defender osvojio nagradu 'Svjetski dizajn automobila 2021.'
Izvor: Promo fotografije / Autor: Land Rover

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij