hren

Split je dobio mural najvećeg malog morskog puža na svijetu. I pužić je oživio! Ovo je prvi takav mural u Splitu, a drugi u Hrvatskoj koji na zaslonu uređaja „oživi“ uz pomoć besplatne aplikacije.

Mural najvećeg malog morskog puža nastao je na temelju fotografije morskog znalca Pere Ugarkovića, oslikali su ga splitski akademski slikari i street artisti Luka Duplančić i Ivan Svaguša, a virtualni život udahnuli su mu animatori Mate Žaja i Duje Stojak.

Ovo sićušno biće veličine tek 12 mm, od izuzetne je važnosti za ravnotežu morskih ekosustava. Pod stalnom je prijetnjom od  betonizacije i nasipavanja plaža. Umjesto da beton dolazi njemu, uz pomoć  WWF-a, svjetske organizacije za zaštitu prirode on sada krasi 300 kvadrata pročelja zgrade.

Svaka vrsta ima svoje mjesto u ekosustavu – na nama je da ih sačuvamo. Na koncu, o njima ovisi i naš opstanak na Zemlji.

Kako izgleda mali morski puž kad oživi pogledajte ovdje. Aktiviranje je jednostavno, pomoću pametnog telefona ili tableta. Uz pomoć besplatne aplikacije Artivive skenira se mural u parku na Blatinama ispred Šimićeve 70 i na zaslonu uređaja oživjet će ovo misteriozno biće.

Produkciju murala provela je WWF Adria, sufinanciran je sredstvima Europske unije, te u suradnji s Gradskim kotarom BlatineTurističkom zajednicom grada Splita te Splitsko-dalmatinskom županijom – Upravnim odjelom za turizam i pomorstvo.  Mural je nastao u sklopu paneuropskog projekta Fish Forward u svrhu podizanja svijesti o društvenim i ekološkim utjecajima konzumacije proizvoda iz ribarstva, te WWF-ova projekta transformacije priobalnog ribolova u Sredozemlju. 

 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij