split more mala

Na stranici Climate Central prikazano je kako bi globalno zagrijavanje i povećanje razine mora moglo utjecati na 50 svjetskih gradova, uključujući Split i Zadar. Znanstvenici već godinama upozoravaju na probleme, odnosno katastrofe koje će nam donijeti klimatske promjene, čije posljedice sve više osjećamo posljednjih godina. Toplinski udari, požari i poplave, oluje i drugi oblici ekstremnih vremenskih uvjeta mogli bi biti sve češći, a zagrijavanje planeta moglo bi dovesti do povećanja razine mora. 

Kako bi to moglo izgledati pokušali su dočarati znanstvenici Climate Centrala na primjeru 50 gradova smještenih uz more. Na ovoj stranici možete vidjeti popis tih pedeset gradova, kao i fotografije kako bi oni mogli izgledati ako se nastavi globalno zagrijavanje, koje uzrokuje podizanje razine mora.

Ono što je nama najzanimljivije jest da se na tom popisu nalaze i dva hrvatska grada - Split i Zadar. Kada se u sustavu Climate Centrala otvore slike gradova, moguće je pogledati kako će izgledati razina mora, odnosno gradovi u nekoliko potencijalnih scenarija - ako globalna temperatura do 2050. poraste za 1,1; 1,5; 2; 3 i čak 4 Celzijeva stupnja.

Već i u slučaju da se temperatura poveća za 1,1 stupanj, poplavit će dijelovi obale, a poplavljeni dio sve je veći kako raste i zagrijavanje Zemlje. Ako nastavimo trenutačnim smjerom i ništa ne poduzmemo u vezi s emisijom stakleničkih plinova, navodi se kako bi temperatura mogla porasti za 3 stupnja, a taj scenarij za Split i Zadar, kako je vidljivo iz ovih projekcija, prilično je katastrofalan.

Ako se zagrijavanje nastavi bržim tempom i temperatura poraste za čak 4 stupnja, situacija za gradove uz obalu bit će zaista pogubna.

Nadamo se ipak kako će ove projekcije ostati samo u virtualnom svijetu i da ih u stvarnosti nikada nećemo doživjeti, a znanstvenici su ih napravili kao još jedno upozorenje da se trebamo početi ponašati odgovorno prema planetu na kojem živimo jer nam u suprotnom prijete neželjeni scenariji poput vremenskih ekstrema, ali i potopa gradova uz obalu.

Foto: Split pod morem, Zadar pod morem

Izvor: Zimo.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada