opera rusticana

REPRIZNE IZVEDBE NA REPERTOARU 13., 16. I 20. STUDENOG
Na velikoj sceni HNK Split u petak je navečer održana operna premijera Pietra Mascagnija "Cavalleria rusticana" koju je izveo ansambl Opere splitskog kazališta.

Operom, čija je redateljica Jelena Bosančić, dirigirao je maestro Jure Bučević, a večeras je u ulozi Santuzze nastupila nacionalna prvakinja, sopranistica Kristina Kolar. Osim nje u predstavi pjevaju Antonija Teskera, Max Jota, Irena Parlov, Ivona Bosančić Lasić, Rodolfo Giuliani i Stefany Findrik, te orkestar i zbor HNK Split. Scenograf je Ozren Bakotić, a kostimografkinja Sonja Obradović.

Brazilski tenor Max Jota, koji je ovoga ljeta u istoj ulozi nastupao na 67. Splitskom ljetu, je rekao da je razlika pjevati u teatru i na Peristilu i to ne samo zbog različitog ambijenta već i zbog energije. Po njemu, zatvoreno kazalište ima svoju akustiku i energiju, potreban je poseban glas za izraziti se iako se radi ista produkcija i režija, kao i ista predstava.

"Imamo novog maestra, a i on sa svojom energijom doprinosi tome da se sve naše zajedničke energije spajaju u jedno", izjavio je Jota.

Pred splitskom je publikom prvi put nastupio brazilski tenor Rodolfo Giugliani u ulozi Alfia i to mu je ujedno prvi dolazak u Hrvatsku. Novinarima je otkrio da je jako sretan što je u toj produkciji jer je sjajna, ne samo ona već i režija, ali i njen glazbeni dio.

"Ovo je prvi put da sam otišao izvan Brazila od kada je počela pandemija koronavirusa. Mislim kako je vrlo važno za opernu umjetnost da se vraćamo izvedbama i normalnom životu. Zato mi je velika čast što sam ovdje", istaknuo je rekao je.

O dobroj energiji u ekipi i na pozornici govorila je i Stefani Findrik, koja je istaknula kako je sretna što je nakon ljeta ponovno u Splitu, gradu kojeg smatra svojim s obzirom na to da je u njemu studirala, te je on njezin drugi dom. 

Irena Parlov pak hvali ekipu solista i kaže da joj je iznimno drago raditi s maestrom Jurom Bučevićem i redateljicom Jelenom Bosančić. Cijeni i to što je večerašnja premijera bila posvećena maestru Lorisu Voltoliniju s kojim je puno surađivala i koji joj je bio "muzički otac".

"Otvorio mi je mnoga vrata i saznanja što se opere tiče. Jako sam bila vezana profesionalno, ali i prijateljski za njega. Trebali smo čak raditi zajedno u ljubljanskoj operi istu operu samo bij ja bila u ulozi Santuzze. Nažalost, to se nije dogodilo, ali bar ovako možemo odati nekakvi spomen njemu", poručila je Parlov.

U kazališnoj knjižici se navodi kako je "Cavalleria rusticana" remek djelo opernog verizma koje je na praizvedbi 1890. godine izazvala jednu od najvećih senzacija u povijesti opere. Taj scensko-glazbeni dragulj natopljen strašću i s osvetom kao glavnim pokretačkim motivom do danas je jedan od najomiljenijih i najizvođenijih opernih naslova. Do skladateljeve smrti 1945. godine samo u talijanskim kazalištima je izvedena više od 14 tisuća puta. Večerašnja izvedba je posvećena uspomeni na preminulog maestra Lorisa Voltolinija.

Reprizne izvedbe "Cavalleria rusticane" su na repertoaru 13., 16. i 20. studenog.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno